Ismertté vált a területalapú és egyéb közvetlen támogatásokra alkalmazandó átváltási árfolyam”

 

A Földművelésügyi Minisztérium vezetésének döntése értelmében – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – az idén is előleg fizethető a SAPS és az új jogcímként jelentkező zöldítés támogatásokra. Ennek alapján tehát, október 16-tól megkezdődhet az előlegek utalása, amely a teljes támogatási összeg legfeljebb 70 %-át teszi majd ki.

A támogatási rendszer azon része – az alaptámogatás – amelyet jelenleg egységes területalapú támogatásnak (SAPS) nevezünk, nem azonos azzal a SAPS támogatással, amelyet EU csatlakozásunk óta, 2014-ig kaptak a termelők. Ez a mostani SAPS, a „zöldítésért” (az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás) járó komponenssel együtt teszi ki az eddigi területalapú támogatásnak nagyságrendileg megfelelő összeget.

A jogcímek maximális keretösszegei euróban kerülnek meghatározásra, aminek forintra való átváltása az Európai Központi Bank által szeptember 30-án megállapított árfolyamon történik, amely 313,45,- forint/euró. (A többi közvetlen támogatási jogcím, mint például a fiatal gazda támogatás, termeléshez kötött támogatások stb. is ezen az árfolyamon kerül kifizetésre.) Mivel még minden, a kérelmekkel kapcsolatos ellenőrzés nem zárult le, ezért jelenleg csak előzetes adatokat közlünk.

Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS) keretösszege 227,2 Mrd forint. Ezen jogcímen hektáronkéntvárhatóan 45.525,- Ft vehető igénybe.

A 2015. évtől kezdődően a SAPS támogatás mellett bevezetésre került az úgynevezett zöldítés támogatása. Ennek keretösszege 2015-ben 126.5,- Mrd forint, ami alapján hektáronként a termelők várhatóan 25.354,- Ft-ban részesülnek.

A két támogatás teljes mértéke 353,8 Mrd forint, ami 12,4 Mrd forinttal magasabb, mint az elmúlt évi. (A 2014-es 341,4 Mrd volt.) A két támogatásból tehát összesen várhatóan 70.880,- Ft/ha összeget kaphatnak a mezőgazdasági termelők.

A 2015. október 16-án induló előleg kifizetések során a SAPS támogatásból hektáronként legfeljebb 31.868,- Ft forint, a zöldítésből 17.748,- Ft/ha fizethető ki.

A zöldítésért járó támogatás előleg csak abban az esetben fizethető ki a termelőnek, ha a SAPS támogatásnál nem áll fenn jogvita vagy adategyeztetési kötelezettség, a termelő nem kérelmezett ökológiai fókuszterületre kompenzációt és ahol a zöldítésre vonatkozó előírt ellenőrzéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal már elvégezte és lezárta.

(FM Sajtóiroda)”

Vélemény, hozzászólás?