Mezőzombor Község Önkormányzata az 1848-as forradalom és szabadságharc 169. évfordulója tiszteletére március 14-én megemlékezést tartott a Községháza nagytermében. A Himnusz elhangzása után Radó Béla polgármester lépett a mikrofonhoz, majd felidézte a történelmi korszakot.

A polgármester szólt arról, hogy 1848 kora tavaszán érezhető volt a változtatni akarás hangulata az országban. Európa forrongott, a párizsi, majd a bécsi forradalom híre lázban tartotta az országot. Egyre többen érezték úgy, hogy  itt az  ideje az összefogásnak, a közös gondolkodásnak, itt az ideje , annak, hogy a nagy magyar álom megszülethessen! A Párizsból és Bécsből  érkezett hírek hallatán a pesti ifjúság is megmozdult.

„Gróf  Széchenyi István,  Kossuth Lajos, Batthány Lajos,  Deák Ferenc, Petőfi Sándor,   Jókai Mór, Vasvári Pál,…    csak néhány nevet említsek. A Nemzet nagyjai egymásra találtak: politikusok, arisztokraták, írók, költők,  és az egyszerű közemberek fiai.  1848 március 15-én  Pesten  győzött a forradalom!

Ha a jelent a múltból fakadó tudással éljük, nem kell félnünk a jövőtől! Erre tanít minket Széchenyi István, és erre tanít minket az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe.

Ha erősen él bennünk egy szebb, szabadabb jövő reménye, és képesek vagyunk együtt, egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók lehetünk, méltók leszünk 1848 örökségéhez. Ebben segít minket minden évben újra meg újra a megemlékezés a szabadságharcra, március 15-re és annak hőseire. Ez ad értelmet az ünnepségeknek, a koszorúzásoknak, a közös és békés elmélkedésnek.

Megjósolta ezt már két nappal a forradalom kitörése után Jókai Mór, aki a következőket mondta:

„Míg magyar él, míg szabad ember él e honban, kegyelettel fognak visszagondolni ez évre, annak történelmére s történetalkotó alakjaira”

Úgy legyen, és így maradjon a jövőben is!”

A beszéd után ünnepi műsort adtak a Kölcsey Ferenc Általános Iskola diákjai, majd a Mezőzombori Községi Kórus az alkalomhoz illő dalokkal lépett színpadra . A rendezvény  befejezéseként  a Béke kertben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél az önkormányzati képviselők, az intézmények és egyházak képviselői helyezték el az emlékezés virágait..

Vélemény, hozzászólás?