Zenés reggeli ébresztőtől volt hangos Mezőzombor 2015. június 27-én. Ezen a napon került megrendezésre községünkben a III. Fogathajtó verseny. Amelyen egyes és kettes fogatok versenyeztek akadályhajtásban, de a póni kettes fogatoknak is szurkolhattak az idelátogatók.

A helyszín a tavalyi évhez hasonlóan a Sportpálya volt, ami ideális helyszínt biztosított mind a verseny, mind pedig a szórakozni vágyó közönség számára. A kitűnő időjárás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a versenyzők, a vendégek és az idelátogatók jól érezzék magukat a nap folyamán.

Már a megnyitó előtt rotyogott az ebédre szánt finom töltött káposzta az üstökben, amivel megvendégelte Mezőzombor Község Önkormányzata a versenyben résztvevőket, azok családtagjait, valamint a rendezvény lebonyolításában résztvevőket.

 

A megnyitó előtt adhatták le nevezésüket a versenyző fogatok. Összesen 25-en adták le a nevezésüket a következő kategóriákban:

Egyes fogatokC1 akadályhajtása

Póni kettes fogat C2 akadályhajtása

Kettes fogatok C2 akadályhajtása

Kettes fogatok SZLV akadályhajtása

A nevezések leadása után Radó Béla polgármester ünnepélyesen megnyitotta a III. Fogathajtó versenyt. Ezután következett a fogatok zenés felvonulása, mely különleges élményt biztosított a résztvevőknek.

Kovács Sándor bíró szerint ez egy különleges verseny volt, hiszen Borsod megyében került megrendezésre, azonban zömmel Szabolcs-és Hajdu-Bihar megyéből jöttek a versenyezni vágyók. Ez az első verseny Magyarországon, ahol kétmegyés értékelés volt, ezzel szeretnék népszerűsíteni Borsod megyében ezt a sportágat, mivel nagyon lecsökkent itt a fogatok száma. Ez egy kétfordulós  C kategóriás verseny volt, emellett versenybe szálltak a Szabadidős Lovas sport versenyzői is. Ebben a kategóriában is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a C kategóriában.

Radó Béla polgármester beszédében kiemelte, hogy érdemes ellátogatni a rendezvényre, hiszen ez egy kiváló szabadidős családi program, a helyieknek pedig közösségépítő, közösség összetartó erővel bír. Elmondása szerint 2 évvel ezelőtt Skarupa Géza helyi lakos kezdeményezésére rendezték meg az I. Amatőr Fogathajtó Bajnokságot a Mezőzombor határában található Bor-tón. Ekkor  meglepően sok, 37 versenyző szállt ringbe a győzelemért. Ezen felbuzdulva rendezték meg a II. fogathajtót, már a falusi sportpályán. Ez a rendezvény is nagyon jól sikerült, de itt a résztvevők kezdeményezték, hogy a III. Fogathajtó már pontszerző verseny legyen. Ezt a kezdeményezést valósították meg ezen a gyönyörű júniusi napon.

A verseny után a Bükkaranyosi Huszárrend lovasbemutatója következett, majd ünnepélyes eredményhirdetéssel  zárult a rendezvény.

A rendezvényről készült további képek ide kattintva megtekinthetőek

Vélemény, hozzászólás?