Megemlékezést tartottak Mezőzomboron 2015. január 12-én du.15 órától a Béke-kertben., emlékezve a Doni katasztrófa 72 évfordulójára.
„Mindenkinek emlékeznie kell azokra, akik megjárták azt a poklot, amelyet a Don menti harcok jelentettek.”
Mezőzombor község megkülönböztetett tisztelettel adózik minden évben a falu azon lakóiról, akik a doni harcok során vesztették életüket.
Az ünnepség a felújított, impozáns emlékmű felavatásával kezdődött, melyet Radó Béla polgármester és Mengyi Roland országgyűlési képviselő leplezett le.

Polgármester Úr beszédében kiemelte, hogy az elavult, az időjárás által tönkrement emlékművet a Településüzemeltetés munkatársai valamint a közfoglalkoztatottak építették újjá, méltó emléket állítva a hősöknek. Az avatás után az ünnepi beszéd következett, melyben Radó Béla polgármester felidézte a 72 évvel ezelőtt történteket. Mint mondta: „…..a hősi emlékművek nem csak mementók, hanem egyúttal a kegyelet, az emlékezés és a tisztelgés különleges helyei, eszközei is.”

Az ünnepi műsorban közreműködött a Mezőzombori Kórus, majd koszorúzás után a Mezőzomboron esténként is hallható, híres katonai takarodó, a Il Silenzio dallamai csendültek fel Ringer István tárogatójából.