Március 22: A víz világnapja. Egy projekt nap tervezésével ünnepeltük az életünk egyik kincsének, a víznek a meglétét. Előzetes feladatokkal hangolódtunk a pénteki napra. Plakátkészítő versenyt hirdettünk, melynek témája a víz haszna, vagy a víz védelme volt. A gyerekek örömmel és nagy fantáziával kezdtek a munkálkodáshoz. Az elkészült rajzokból a folyosón kiállítást csináltunk. Nagy érdeklődéssel tekintették meg egymás munkáját. Arra voltak kíváncsiak, hogy a többieknek miért jelent a víz kincset, és hogyan fejezik ki ezt rajzban.A projekt napot egy totó kitöltésével nyitottuk.  Ásványvizet és poharakat kapott minden osztály, hogy ezen a napon csak vizet fogyasszon mindenki.Az órák közötti szünetekben játékos feladatokkal világítottunk rá egy – egy fontos gondolat lényegére. Az első feladat egy békamentő akció volt. A szennyezet, szemetes tóból szemetet gyűjtöttünk, majd szelektíven szétválogattuk azokat. Ezzel tudatosítottuk a szelektív hulladékgyűjtés lényegét, valamint a vízben élő növények és állatok védelmét.

 

A következő szünetben keresztrejtvényt oldottunk meg osztályonként és nyakba akasztható egyedi tervezésű kártyát kaptak a gyerekek a jó megfejtésekért.

A 3. szünetben a gyógyvizek jótékony hatására próbáltunk rávilágítani. Az iskola „öreg királyát” kellet megmenteni. Verseny formájában döntöttük el, hogy melyik osztály menti meg a gyógyforrás vizével. A gyerekek élvezettel, vidáman teljesítették a feladatokat és látatlanban sok – sok hasznos információt tanultak meg a víz védelméről. Célunk volt a környezettudatos magatartás elősegítése. Megtanítani, hogy víz nélkül nincs élet, hogy a vizes élőhelyek értékes szolgálatot tesznek az emberiségnek. Legyen az ő céljuk, hogy akarják megőrizni a következő nemzedék számára a vizet.Nem utolsó sorban a közösségi érzés fejlesztése is a céljaink közé tartozott. Igyekszünk ilyen élvezetes, eredményes projekt napokat tartani az elkövetkező hónapokban is, hogy minél több módon sajátítsák el a szükséges tudnivalókat a környezetvédelemről és az egészséges életmódról.

Bodnár Lászlóné tanító néni

Vélemény, hozzászólás?